Scurtă prezentarea a Grand Hotel Traian Iași

Dacă ai doar câteva zile la dispoziție să vizitezi Iașul, și-ți dorești să absorbi cu privirea tot ce acesta are de oferit, o idee bună ar fi să poposești la unul dintre cele mai remarcabile hoteluri din inima Moldovei, Grand Hotel Traian, care este perfect amplasat pentru a te putea bucura de tot ce oferă orașul.

Cuprins

Scurt istoric al Grand Hotel Traian Iași

,,Bun patriot, corect, cinstit, filantrop, adevărat prieten binefăcător al poporului român”, așa era descris unul dintre cei mai importanți primari ai Iașului, Scarlat Pastia, de către ziarul Prietenii Poporului.

Scarlat Pastia și-a pus amprenta asupra dezvoltării edilitare a Iașului, finanțând, din propria avere, multe proiecte de infrastructură. Însă, unul dintre cele mai îndrăznețe, este de departe Grand Hotel Traian.

Dorind să construiască un teatru impunător chiar în centrul orașului, el a luat decizia de a-și demola propriile dughene din Piața Unirii, în capătul străzii Lăpușneanu, făcând loc pentru această construcție.

Capacitățile financiare proprii ale lui Pastia erau depășite de costurile lucrării, astfel investiția a fost preluată, prin ipotecă, de Creditul Urban din Iași, care, din motive de rentabilitate, a schimbat destinația imobilului, alegând să ridice un hotel.

Hotelul a fost înălțat după planurile marelui Gustave Eiffel, cel care a proiectat, de asemenea, Turnul Eiffel din Paris și Statuia libertății din New York, fiind prima clădire din Iași edificată pe structură metalică, cu elemente prefabricate metalice, umplute cu zidărie ușoară de cărămidă, lemn și sticlă. Stilul arhitectural al acestuia este de Beaux Arts de avangardă, aproape industrial, tipic și altor edificii gândite și ridicate de Gustave Eiffel în alte colțuri ale lumii.

Evenimente

În clădirea hotelului au avut loc de-a lungul timpului evenimente importante, precum banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare ,,Junimea”(1884), serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (21 octombrie 1884), participanți în rândul cărora amintim pe Mihai Eminescu și Ion Creangă.

În anul 1918, pentru o scurtă perioadă, între zidurile hotelului a funcționat Guvernul României.

În clădirea hotelului au poposit prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni importanți de afaceri. Printre cele mai cunoscute figuri publice la nivel internațional care au pășit pragul hotelului amintim pe Greta Garbo, o populară actriță suedeză, considerată un star internațional, un sex simbol, încă din perioada filmului mut. Datorită farmecului său a fost supranumită divină, sfinxul suedez sau prințesa de vis a eternității. În anul 1980, în hotelul Traian a fost cazată delegația condusă de I. Păun care purta Flacăra olimpică în drum spre Jocurile Olimpice de la Moscova, cea de-a XXII-a ediție.

Compartimentare și facilități

Grand Hotel Traian dispune în prezent de 68 de camere: Royal Suite, Eiffel Suite, două garsoniere, 17 camere single, 45 camere duble și 2 camere pentru persoane cu dizabilități, dotate cu mobilier în stil clasic și facilități moderne.

Centrul de conferințe Traian dispune de 3 săli multifuncționale pentru congrese, întâlniri de afaceri, cocktail-uri sau alte evenimente: sala Eminescu( cu o suprafață de 360 m2 și posibilitate de compartimentare în două săli cu capacitate de 200 de locuri fiecare), sala Creangă( cu o suprafață de 50 m2) și sala Caragiale( cu o suprafață de 58m2 și cu 8 locuri în formă ,,Boardroom”).  În total, cele trei săli, pot găzdui 550 oaspeți.

Pentru servirea mesei și a băuturilor, hotelul găzduiește Restaurantul Traian, cu cele trei saloane: Salonul Clasic, Salonul Alb și Cocktail Bar; pentru organizarea de nunți și banchete sau mese festive hotelul dispune de Eminescu Ballroom, iar nu în ultimul rând amintim London Pub, un bar amenajat în stil englezesc și decorat cu obiective vechi și artă.

Hotelul Traian dispune de multiple facilități, precum: transport de la aeroport, transport cu limuzina, parcare, acces persoanelor cu dizabilități, lift, Centru de Conferințe, Restaurant/Bar, casă de schimb valutar, Room Service, spălătorie, linie telefonică directă, acces Internet, cablu TV etc.

Grand Hotel Traian însuși reprezintă unul dintre obiectivele turistice ale orașului, fiind inclus pe Lista Monumentelor Istorice, așadar, o ședere în acest loc plin de farmec te poate transpune într-o lume de altădată, plină de eleganță și rafinament, de povești și întâmplări pe care praful timpului nu a apucat să se așeze, pe care le păstrăm încă vii și cărora le dăm o însemnătate aparte

Distribuie articolul pe social media
admin-iasi
admin-iasi
Articles: 5