Nucul lui Anghel din Tătărași, Iași

Vrei să scrii ceva despre oameni și povești? În secunda următoare, am simțit un fel de instalație de Crăciun cum se aprinde înăuntrul meu. “NORMAL că vreau!” am răspuns, încercând să-mi ascund entuziasmul. 

Subiect: Nucul lui Anghel, Iași

A urmat cea mai lungă și intensă zi pe care mi-o puteam imagina. Nu găseam nici un fel de informație pe internet, chatGpt mi-a oferit 0 soluții sau răspunsuri pertinente, tezele de dendrologie (aparent este acea parte a botanicii care se ocupă cu studiul plantelor lemnoase, din punct de vedere al caracteristicilor morfologice) pe care le-am găsit nu conțineau nici o mențiune despre Nucul al lui Anghel. 

Mă duc să-mi fac o cafea și o sun pe bunica mea. 

“Mama, ai auzit de Nucul lui Anghel? Am mare nevoie de informații despre el. Știi pe cineva care locuiește în cartierul Tătărași?” 

Evident, răspunsul a fost negativ, nu putea fi chiar atât de simplu. 

Am sunat la peste 20 de instituții din Iași, 2 asociații, 3 facultăți, un profesor de istorie cu o reputată expertiză asupra cartierului Tătărași și vreo 5 prieteni. Nimeni, nimic. Repet, nimeni nu știa absolut nimic. 

Între timp mi s-a răcit și cafeaua. Superb. 

Pablo Picasso a spus că “inspiraţia există, dar trebuie să te găsească muncind” și fix asta s-a întâmplat. Mi-a venit o idee (cel puțin) genială. Am căutat pe Facebook “Tătărași” și m-am înscris pe toate grupurile pe care le-am găsit. Mă rog, aproape pe toate. Deja simțeam că misiunea mea era îndeplinită. Intru pe primul grup, nimic. Intru și pe al doilea, tot nimic. Al treilea e cu noroc, mi-am zis… Așa a fost. Am reușit să iau legătura cu domnul Pavel Lucian, descendent al familiei Anghel. 

3, 2, 1… START!

În inima orașului Iași, pe o bucată de pământ ce a fost cândva căminul familiei Anghel, se înalță discret un nuc bătrân. În spatele lui se ascunde o poveste veche, încărcată de melancolie, de lupte purtate pentru recuperarea unei moșteniri pierdute în vâltoarea istoriei.

Nucul, martor al trecutului, străjuiește un teren care, odinioară, era locul unde își ridicaseră casa străbunicii și bunicii celui care îmi împărtășește acum această poveste, Lucian Pavel. Vremurile tulburi ale comunismului au adus suferință și nedreptate în viețile multor familii, iar familia Anghel nu a fost o excepție.

În acea perioadă, terenurile și casele au fost confiscate, iar drepturile de proprietate au fost călcate în picioare de către autoritățile de pe-atunci. Astfel, casa familiei Anghel, martoră a multor chiote de bucurie, a fost dărâmată. Terenul deținut de aceștia, inclusiv nucul bătrân, a fost expropriat fără milă.

În această poveste (evaluată la peste 500.000 euro în 2008), se împletesc nedreptatea și eforturile de a obține compensația cuvenită. Însă drumul către dreptate a fost pavat cu obstacole și refuzuri, iar speranța de a recupera ceea ce le-a fost luat a rămas doar un fir subțire în labirintul birocratic al tranziției.

Între timp, cei care s-au născut și au trăit acolo au plecat unul câte unul, fără să-și recupereze moștenirea și fără să vadă lumina dreptății călărind dincolo de orizont. Nucul bătrân rămâne martor al tuturor acestor suferințe, veghind tăcut asupra locului ce a fost cândva căminul unei familii.

Să privim și partea plină a paharului, nu-i așa?

În ciuda melancoliei care planează asupra acestei povești, amintirile copilăriei încă aduc zâmbete și amuzament în sufletele celor care au crescut alături de Nucul lui Anghel. La umbra lui s-au jucat, s-au cățărat fără frică și s-au bucurat de clipe de nevinovăție. Au adunat amintiri prețioase care nu pot fi șterse nici de timp, nici de nedreptate.

Așadar, Nucul lui Anghel continuă să fie un simbol al rezistenței și al speranței în fața adversarilor vieții. El rămâne mărturie a unei povești pline de amintiri, de lupte și de dorințe neîmplinite. Ramurile lui îmbrățișează cu tandrețe și cu tristețe istoria unei familii ce a fost înfrântă, dar nu și învinsă.

Astăzi, terenul din jurul nucului este marcat doar de amintiri.

Lucian Pavel mi-a spus că a marcat locul pentru niște prieteni cu care a copilărit pe acolo… “Pentru a-și aminti”. 

Propun să intrăm și noi în horă cu ei. 

Este un loc plin de istorie și poveste. Un colț de pământ care este mărturia trecutului zbuciumat. Sub umbra frunzelor nucului bătrân, veți simți prezența străbunilor noștri și veți putea înțelege mai bine povestea lor, marcată de tristețe și de luptă, de amintiri prețioase și de speranță.

În plus, venind la Nucul lui Anghel, veți avea ocazia să vă conectați cu natura. Vă veți bucura de frumusețea și liniștea locului. Puteți să vă relaxați, să vă reconectați cu voi înșivă și cu cei dragi.

Poate că nu este un obiectiv turistic din Iași, însă este un loc plin de emoție și de învățăminte. Vă va aduce mai aproape de înțelegerea trecutului și de aprecierea prezentului.

Veți descoperi că fiecare rădăcină, fiecare frunză, fiecare bucățică de umbră are o poveste de spus.

Îl găsiți aici

Distribuie articolul pe social media