64 de Obiective Turistice din Iași și de prin împrejurimi

Dacă ai doar o zi la dispoziție pe care s-o petreci în Iași, îți va fi greu să alegi doar câteva dintre următoarele 64 de obiective turistice din Iași, astfel, te invit să-ți iei mai mult timp în care să-ți bucuri privirea și sufletul. Fiecare dintre ele vine la pachet cu o poveste unică, care s-a păstrat vie până azi și a cărei emoție o poți simți încă vibrând. De la colțuri de natură, la monumente, străzi, palate, muzee, biserici și multe altele, toate stau încă în picioare după multe decenii de mult apuse, în așteptarea unor ochi dornici de frumos.

Cuprins

PALATE de vizitat în Iași

Palatul Culturii

Palatul Culturii Iasi by BEV

Principala atracție și simbolul absolut al Iașului, Palatul Culturii reprezintă un muzeu emblematic al României și sediul Complexului Muzeal Național al Moldovei. Construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindei, se impune prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al clădirii, care atinge 55 de metri înălțime, făcea ca Palatul în epocă cea mai înaltă clădire din urbe cu o amprentă la sol de 34.236,35 mp.

În anul 1995, vechiul Palat de Justiție a devenit Palatul Culturii, găzduind unele dintre cele mai de seamă instituții culturale ale țării, reunite astăzi sub denumirea de Complexul Național Muzeal ,,Moldova” Iași, care cuprinde patru muzee de talie internațională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii ,,Ștefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Centrul de Cercetare și Conservare- Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Clădirea reflectă spiritul palatelor ducale din Europa de Vest, cu holuri triumfale decorate cu mozaicuri de pavaj, săli foarte mari și o bogată decorație heraldică de perete. În amenajarea unor încăperi s-au folosit tehnologii ultramoderne (sistem de ventilație, iluminat, aspirator, ceasuri sincronizate cu cel din turn etc.) sau, ca o premieră, utilizarea bois-cimentului (“lemn-ciment”), un material decorativ dintr-un amestec de ciment și rășină, fiert în ulei, imitând lemnul de stejar, invenția celebrului inginer Henri Coandă.

Program Palatul Culturii Iași: marți – miercuri între orele 10:00-17:00

Prețuri Palatul Culturii Iași: 66lei (preț întreg)

33lei(50%reducere seniori)

16,5lei(75% studenți)

Gratuit (copii/grupuri organizate etc)

Palatul Roznovanu – Primăria Iași

Palatul Roznovanu by ROCEZ Travel
Palatul Roznovanu by ROCEZ Travel

Reședința familiei Roset-Roznovanu, a fost construit la dorința lui Iordache Roznovanu, fost caimacan al Moldovei in anul 1807. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, era, la acea vreme, cea mai frumoasă clădire din oraș.

În anul 1891, Vasile Pogor, cofondator al Societății culturale ,,Junimea”, primar al orașului la acea vreme, a cumpărat palatul de la familia Roznovanu, clădirea devenind sediul Primăriei.

Clădirea a fost restaurată, după ce incendiul din anul 1958 a distrus aproape complet etajul al doilea și mare parte din ornamentele de la primul nivel, unde și astăzi pardoseala și coloanele de marmură conferă eleganță holului.

Program Palatul Roznovanu – Primăria Iași: Luni – Duminică

Palatul Braunstein

Palatul Braunstein Iasi by BEV
Palatul Braunstein Iasi by BEV

Palatul Braunstein este un monument de arhitectură , construit la începutul secolului al XX-lea, în Iași. Clădirea adăpostește “Galeriile Cupola”, sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici.

Impresionant prin somptuozitate, palatul a fost construit pe locul unor mai vechi construcții aflate în proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care deținea mai multe magazine în împrejurimi la acea vreme. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. De-a lungul timpului, clădirea a avut diverse funcții, printre care hotel, bancă, sediu de partid. În perioada comunistă, clădirea a fost naționalizată, funcționând aici, pentru o perioadă, Magazinul Victoria, apartamentele de la etaj având destinație de locuințe sociale.

Program Palatul Braunstein:

Miercuri – Duminică 10:00-17:00

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa este un palat construit în stil neogotic în anul 1804, care a aparținut inițial familiei Sturdza. Actualmente este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.

Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, la numărul 1484, fiind format din 5 obiective:

Palatul lui Alexandru Ioan Cuza – datând din anul 1862

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – datând din anul

Parcul – datând din anul 1813

Zidul de incintă – datând din anul 1813

Turnurile – datând din anul 1813

Mormântul pregătit pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza – datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea

Program Palatul Cuza de la Ruginoasa:

Miercuri – Duminică 10:00-17:00

Prețuri Palatul Cuza de la Ruginoasa: 22lei (bilet întreg)

11lei (50%reducere seniori)

5,5lei (75% reducere studenți)

Gratis (copii/grupuri organizate etc.)

Castelul Sturza de la Miclăușeni

Actualul castel, monument istoric de artă gotică, a fost ridicat între anii 1880 – 1904 de către George A. Sturza şi soţia sa Maria (născută Ghica) pe locul unui vechi conac din 1755 (din care au mai păstrat câteva odăiţe şi inscripția de atestare). Majoritatea decorațiilor exterioare ale castelului reiau detalii din stema sturzeştilor, la care se adaugă emblema castelanului George A. Sturza, inspirată de icoana Sfântului Gheorghe (aceeași emblemă apare şi pe placa de marmură a mormântului castelanului, aflat în stânga bisericii). În interior, plafoanele şi pereții au fost pictați în tempera, cu motive geometrice şi florale, sub conducerea arhitectului ieşean Reinecke. O mare parte din mobilă, uşi şi ferestre era sculptată în lemn de trandafir. Pentru scara centrală a fost adusă marmură din Dalmaţia, iar la sobe s-a folosit teracotă sculptată şi pictată.

Castelul deținea o vastă bibliotecă şi câteva colecții:

1. colecția de arme şi costume medievale complete, pentru cal şi călăreţ, din secolul al XVI-lea (dispărută);

2. colecţia de bijuterii (dispărută);

3. Museum Familiarum, care conţinea piese rare arheologice, numismatice şi epigrafice (după 1944, au mai rămas doar câteva pietre tombale, inscripţii şi o stemă domnească) şi

4. o colecţie de busturi în marmură de Carrara şi de tablouri vechi în ulei, reprezentând strămoşi ai familiei Sturza (dispărută după 1945).

Program Castelul Sturza de la Miclăușeni:

Luni: 10:00 – 16:00

Marți – Vineri: 11.00 – 18.00

Sâmbăta și Duminica: între orele 12.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.00).

Preț bilet Castelul Sturza de la Miclăușeni: 20 lei / persoană

Reduceri:

– pensionari, studenți, elevi de liceu: 15 lei / persoană

– elevi de gimnaziu si ciclu primar 10 lei / persoană

Palatul Sturza de la Cozmești

Palatul Sturdza de la Cozmeşti datează din anul 1816. A fost zidit la inițiativa vistiernicului Grigoraș Sturdza și proiectat în stil neogotic de arhitectul Iosif Demesovici.

Pe parcursul vremii clădirea este înălțată cu un etaj și aduse câteva modificări. Această propunere a fost concretizată la ordinul viitorului domnitor al Țării Moldovenești, Mihail Sturdza, care se va stinge din viață la Paris.Domeniul îi va rămâne ca moștenire fiului său din prima căsnicie, Grigorie Sturdza, alături de o moșie din Cristești.

După trecerea secolului al XIX-lea, palatul intră într-o degradare vizibilă. De asemenea, este transformat într-un centru pentru tinerii peste 18 ani din centrele de plasament. Aici sunt ajutați să-și croiască un rost atât în viața socială, cât și cea profesională.

Cu toate că și-a pierdut din farmecul de odinioară, merită văzut chiar și în trecere.

Program vizită exterior Palatul Sturza de la Cozmești: non-stop

MUZEE din Iași de vizitat

Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii

În inima Iașului se află casa „cu ferestrele toate luminate”, în saloanele căreia își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne: Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Alexandru D. Xenopol, Vasile Conta, I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă și mulți alții. Pe atunci această casă aparținea lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți culturale „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.

Program Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii:

Marți – Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii: 15lei

Muzeul Unirii Iași

Muzeul Unirii este situat în centrul orașului, pe strada Lăpușneanu nr. 14, și cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă. Clădirea muzeului constituie ea însăși, primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție. Pledează în acest sens vechimea construcției, stilul arhitectonic, așezarea în peisajul urban și cu precădere destinul istoric de excepție, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.

Program Muzeul Unirii Iași:

Miercuri-Duminică 10:00-17:00

Preț Muzeul Unirii Iași: de la 4,4 lei/ persoană

Muzeul de Istorie a Moldovei

Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași a fost conceput ca muzeu-pilot. Experienţa în organizarea sa, în primii ani postbelici, a stat la baza înfiinţării majorității muzeelor de profil din Moldova. Muzeul are ca orizont reprezentarea trecutului întregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.

Program Muzeul de Istorie a Moldovei: Miercuri-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Muzeul de Istorie a Moldovei: de la 5,5lei

Muzeul de Etnografie a Moldovei

Temele de cercetare acoperă următoarele domenii: agricultură, creşterea animalelor, ocupaţii secundare (pescuit, vânat, apicultură), meşteşuguri, instalaţii tehnice ţărăneşti, textile de interior, port popular, interioare tradiţionale, arhitectură tradiţională, datini şi obiceiuri, aşezări (sate, târguri, oraşe), etc.

Program Muzeul de Etnografie a Moldovei: Miercuri-Duminică 10:00-17:00

Preț Muzeul de Etnografie a Moldovei: de la 5,5 lei

Muzeul de Artă Iași

În prezent, Muzeul de Artă din Iași tezaurizează aproximativ 10.000 de opere de artă: pictură, grafică, sculptură, care vor fi, treptat, valorificate în expoziții și, astfel, oferite publicului iubitor de frumos.

Program Muzeul de Artă Iași: Miercuri-Duminică 10:00-17:00

Preț Muzeul de Artă Iași: de la 5,5 lei

Muzeul Științei și Tehnicii – Ștefan Procopiu

Constituit în mare parte din donaţii şi achiziţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat şi diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii.

Program Muzeul Științei și Tehnicii: Miercuri-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Muzeul Științei și Tehnicii: de la 5,5 lei

Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu

Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele.

Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene.

Program Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu: de la 5lei

Situl Arheologic Cucuteni

Situată la 10 km de orașul Târgu Frumos, Rezervația Arheologică Cucuteni se află în comuna cu același nume din județul Iaşi. Punctul central de atracție este reprezentat de unul dintre mormintele tumulare princiare geto-dacice din sec IV î. Hr. descoperite pe Dealul Gosan, protejat în cadrul unui muzeu – Muzeul de Sit arheologic de la Cucuteni.

Program Situl Arheologic Cucuteni:

Miercuri-Sâmbătă 10:00-17:00

Preț Situl Arheologic Cucuteni: 6,6 lei bilet întreg

Colecția “Istoria Teatrului Românesc” și Casa de Cultură “Mihai Ursachi”

Aici sunt organizate mai multe evenimente, cum ar fi expoziții de fotografie, lansări de carte, expoziții de artă, evenimente muzicale, concerte caritabile, festivaluri internaționale de teatru și spectacole care fac parte din Festivalul Internațional al Educației.

Program de vizitare – Colecția Teatrului: MARȚI – DUMINICĂ: 10:00-17:00

Sala Pașilor Pierduți

Fie el student, profesor sau simplu vizitator al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cel care străbate Sala Paşilor Pierduţi va zăbovi, măcar o clipă, în faţa picturilor murale ale lui Sabin Bălaşa, artistul care, prin opera sa, a introdus acest spaţiu pe harta locurilor de referinţă ale artei universale.

Cele 18 picturi murale reflectă sufletul, tinereţea, istoria și poezia poporului român. O veritabilă beatitudine de albastru, ce acoperă aproximativ 300m2 din clădirea principală a Universității, muralele au fost concepute de maestrul inorogilor şi al siluetelor cosmice  între anii  1968 şi 1978.

Program Sala Pașilor Pierduți: Luni-Duminică 8:00-21:00

COLȚURI DE NATURĂ din Iași de vizitat

Grădina Botanică Anastasie Fătu

Aceasta aparține de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și ocupă 105 hectare care sunt împărțite în 12 sectoare cu diverse plante rare, fosile vii sau alte specii de floră. Pe teritoriul grădinii se mai află un parc dendrologic, ce poate fi vizitat, și o mănăstire de maici unde se poate merge la biserică.

Program de vizitare Grădina Botanică Anastasie Fătu:

Exterior: zilnic intre orele 900 – 2000

Complex de sere: marți, joi, vineri, sâmbătă si duminica intre orele 10:00-18:00

Preț bilet Grădina Botanică Anastasie Fătu:

20 lei bilet întreg (pentru expoziții florale și evenimente)

15 lei studenți/ pensionari (pentru expoziții florale și evenimente)

Parcul Copou

Parcul Copou (sau Grădina Copou) este cel mai vechi parc din Iași, situat pe dealul Copoului, fiind cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului. Teiul lui Eminescu, busturi ale personalităților, Obeliscul cu lei sau muzeul Mihai Eminescu sunt câteva dintre punctele de interes din parc. Pomii impunători, aleile generoase și băncile dese alcătuiesc un cadru perfect pentru plimbările sau diversele evenimente care se organizează aici.

Teiul lui Eminescu

Teiul lui Eminescu este un tei argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă de aproximativ 540 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași.

Stejarul Generalului Berthelot

Amintit de președintele francez Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei sale în România, stejarul plantat de generalul Berthelot la Iași este considerat un arbore monument. Aflat în curtea Teatrului Național Iași, stejarul a devenit unul dintre simbolurile orașului, pentru că a fost sădit în urmă cu 90 de ani de celebrul general francez care a fost consilier militar al regelui Ferdinand, în timpul Primului Război Mondial.

Pădurea și Lacul Ciric

Odată cu prăbușirea regimului comunist, majoritatea zonelor din jurul lacurilor Ciric au decăzut sau au fost închise. Fiind totuși un loc popular de petrecere a timpului liber pentru ieșeni, această minunată zonă a intrat în perioada 2011-2014 într-un proces de reabilitare pentru a-i crește atractivitatea.

Astfel, în apropierea lacului Ciric I s-au amenajat terenuri de sport (fotbal, tenis, minigolf), un telescaun, pistă de bicicletă, o plajă modernă cu piscină, debarcadere pentru închirierea de bărci sau hidrobiciclete, zone de picnic și parcări.

Pădurea din jur oferă un cadru perfect de practicare a activităților, precum paintball, cățărare în copaci (parc aventura) sau escaladă pe perete. Oferta restaurantelor a crescut, ca și numărul de persoane care își petrec aici weekend-urile de vară.

Dealul Repedea

Dealul Repedea, sau „la releu” cum îi spun ieșenii, cu o altitudine de 353 m, se diferențiază între cele șapte coline în primul rând prin panorama spectaculoasă asupra orașului. Din punctul cel mai înalt, deasupra Cuestei Iașilor, se pot admira principalele repere din oraș, dealurile și lacurile din împrejurimi.

Releu Bucium

În anumite zile senine, pe înserat, se poate chiar vedea silueta emblematicului Masiv Ceahlău, cu o înălțime de 1907 m, aflat la 130 km distanță.

STRĂZI IUBITE din Iași de vizitat

Zona pietonală – Bulevardul Ștefan cel Mare

Pe vremuri, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt făcea parte din Ulița Mare alcătuită din Podul cel Verde (Copou) ce era unit cu Ulița Sîrbească (str. Lăpușneanu) și cea Boiereasca (dinspre Curtea

Domneasca azi Palatul Culturii) alcătuind Ulița Mare care se întindea pe vremea domnitorului Mihail Sturza de sub zidul Curții până mai sus de poarta Grădinii Publice unde era bariera orașului. În 1866, după ce s-au înființat primăriile, partea de sus a Uliței Mari primește numele regelui Carol I iar a porțiunii din mijloc numele domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Partea de jos nu este redenumita, intre hanul lui Petrea Bacalau și Curtea Domneasca pana în iunie 1883 când este inaugurată statuia lui Ștefan cel Mare care dă numele bulevardului de astăzi.

În zilele noastre, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt începe de la intersecția cu Strada Palat – Str. Anastasie Panu până la intersecția cu str. Arcu și str. Cuza Vodă.

Piața Unirii

Piața Unirii (înainte mai era cunoscută ca Piața Veseliei) din Iași este locul unde s-a jucat pentru prima dată Hora Unirii în anul 1859, înainte chiar ca numele colonelului Alexandru Ioan Cuza să fie câștigător în alegeri, în mod unanim, la Iași și la București. Aici se intersectează trei mari artere istorice ale orașului, respectiv bulevardul Ștefan cel Mare (fostă Ulița Mare), strada Alexandru Lăpușneanu (fostă Ulița Sârbească) și strada Cuza Vodă (fostă Golia). Aici se află Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iași, Grand Hotel Traian, Hotel Unirea, Palatul Braunstein. În fiecare an aici este amplasat un brad de Crăciun.

Strada Lăpușneanu

Strada Alexandru Lăpușneanu din Iași (fosta Uliță Sârbească) este o stradă cvasi-pietonală din municipiul Iași, situată în centrul orașului și caracterizată printr-o densitate crescută de obiective și evenimente culturale.

Principala atracție turistică situată pe această stradă este Casa Catargiu – azi sediu al Muzeului Unirii – proprietate, de-a lungul timpului, a  mai multor familii boierești (Costache Catargiu, Constantinică Palade, Mihalache Cantacuzino-Pașcanu) și reședință a lui Alexandru Ioan Cuza și a Regelui Ferdinand I.

MONUMENTE din Iași de vizitat

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Iași este un monument de bronz închinat domnitorului moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504), care a fost realizat de către sculptorul francez Emmanuel Frémiet și inaugurat în anul 1883 în municipiul Iași.

Inițial monumentul era amplasat în fața Palatului Administrativ din Iași, iar actualmente se află în fața Palatului Culturii care a fost construit după demolarea vechiului palat.

Statuia Independenței

Execuția monumentului a durat patru ani. Inițial, monumentul trebuia să reprezinte un personaj simbolic, de natura feminină, care să întruchipeze independența, dar ulterior s-a decis ca soclul să fie ornat și cu o suită de basoreliefuri reprezentative pentru momentul independenței. Cei doi soți au trebuit să-și împartă sarcinile între ei. Statuia din bronz a fost sculptată de către Gabriela Manole-Adoc în perioada iunie 1978 – octombrie 1979, în timp ce soțul ei a realizat altoreliefurile de pe soclul statuii.

Râpa Galbenă sau Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta din Iași este o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferență de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului.

Pe strada Stefan Cel Mare este prezent un cub, verde. Deși nu pare, cubul este un simbol pentru ieșeni, intrând in banalitatea întâlnirilor de zi cu zi prin sintagma “ne vedem la cub”. Înainte, cubul era tratat ca un simbol, fiind decorat iarna si lăsat liber vara, pentru a fi admirat.

Cubul Verde

In spatele cubului ( sugrumate de diverse instituii, localuri si garduri ) găsim si ruine ale Iașului vechi, si cel mai probabil cai de acces prin tunelurile de sub Iași.

Acum este tratat ca un panou publicitar.

Monumentul care atesta locul în care a fost înființat primul teatru evreiesc profesionist

Obeliscul amplasat pe locul Teatrului evreiesc Pomul Verde din Iași este un monument dedicat memoriei primului teatru profesionist din lume în limba idiș, întemeiat de către actorul și dramaturgul Avraham Goldfaden (1840-1908) în anul 1876. Obeliscul este amplasat pe locul unde s-a aflat grădina de vară “Pomul Verde”, actualmente în Parcul din fața Teatrului Național din Iași.

CASE MEMORIALE din Iași de vizitat

Bojdeuca lui Ion Creangă

Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească tot restul vieții. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă.

Program Bojdeuca lui Ion Creangă:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet întreg Bojdeuca lui Ion Creangă: 5lei

Casa Dosoftei

Un alt monument important de vizitat în Iași este și Casa Dosoftei. Puteți face asta odată cu vizitarea bisericii Sf. Nicolae Domnesc, ele fiind una lângă alta.

Casa are trei fațade, cu ferestre arcuite și dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane înalte și cu foișoare țărănești. Este o veche construcție din piatră masivă în imediata apropiere a Bisericii Sf. Nicolae Domnesc.

Casa poartă numele Mitropolitului Dosoftei (1624-1693), renumit cărturar din Moldova. În fața casei este amplasată o statuie a acestuia.

Mitropolitul Dosoftei și-a dedicat viața traducerii cărților de cult în limba română, contribuind astfel la formarea limbii române literare. El este cel care a tradus “Psalmii” în limba română.

Program Casa Dosoftei:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț Bilet Program Casa Dosoftei: 3lei bilet întreg

Casa Universitarilor

Casa Universitarilor din Iași este un monument istoric aflat pe teritoriul municipiului Iași. Clădirea este în proprietatea Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Aceasta a fost inițial în proprietatea vornicului Iordache Cantacuzino (Canta), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Casa are un singur etaj și 7 camere, anexe de aproximativ 600 de metri pătrați(mp), un beci de aproximativ 200 de mp și aproape 5.000 de mp de grădină. Aici va fi Centrul Cultural UAIC, ce va cuprinde săli de conferință și de ateliere pentru activități sociale, academice și de cercetare.

Program Casa Universitarilor:

Luni-Vineri  13:00-19:00

Casa Pogor

Casa Pogor este deja legendă. Legenda Junimii și a Convorbirilor literare, legenda marilor noștri clasici. Spațiul devenit sacru al lecturilor lui Creangă, Eminescu, Caragiale, ale lui Slavici, Xenopol, Conta, Gane, Carp, Lambrior, ale lui Alecsandri. Peste toate, imaginea lui Titu Maiorescu, spiritus rector, cel care a dat coerență și greutate spiritului junimist. Locul în care ,,Miorița a devenit Odă în metru antic…” cum bine zis-a Nichita Stănescu.

Program Casa Pogor:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Casa Pogor: 5 lei bilet întreg

Casa memorială George Topîrceanu

Chemat la Iași de Garabet Ibrăileanu în octombrie 1911, ca subredactor al revistei „Viața românească”, găzduit mai întâi de Ibrăileanu, mai târziu chiriaș al lui Mihai Pastia, administratorul „Vieții românești”, din 1932 până la sfârșitul vieții, George Topîrceanu (1886-1937) a locuit în casa din strada Ralet nr. 7, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. În odaia aceasta, „chiriașul grăbit” a scris Pirin-Planina. Camera este dominată de biroul de lucru pe care se găsesc, într-o reconstituire muzeografică, instrumente de scris (toc, suport pentru toc, călimară, port-sugativă, clește de capsat hârtie, cutie de lemn pictată pentru creioane). Sunt expuse și alte obiecte care fac trimitere la George Topîrceanu: un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat și negative pe sticlă realizate chiar de poet, un sfinx și o piramidă în miniatură, un sfeșnic, pipe, un serviciu pentru făcut cafea ș.a.

Program Casa memorială George Topîrceanu:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Casa memorială George Topîrceanu: 6,6 lei bilet adult

3,3 lei bilet elev/student/pensionar

Casa memorială Otilia Cazimir

Cele două camere ale muzeului păstrează vie amintirea Otiliei Cazimir. Fotografiile, manuscrisele, volumele cu dedicație, biroul și biblioteca, se alătură lucrărilor de artă plastică semnate de Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolai Constantin, Dan Covătaru. Icoanele de la bunicul dinspre tată (Gavriil Casian, preot la Roman), umbreluța de soare japoneză realizată din bambus și mătase, o rochie și un șal purtate de poetă în ultima perioadă a vieții, un goblen lucrat de mama Otiliei, cu dedicație „pentru Luchi”, pălăriile de soare întregesc portretul scriitoarei.

Program Casa memorială Otilia Cazimir:

Marți-Duminică 10:00-17:00

Preț bilet Casa memorială Otilia Cazimir – 10 lei bilet întreg

Casa memorială Joseph Zoller

Casa Josef Zoller este unul din monumentele istorice importante ale orașului Iași, făcând parte dintre clădirile reprezentative pentru arhitectura epocii Belle Epoque a României. Fiind situat pe strada Elena Doamna, numită cândva Strada Alba – o „uliță” încărcată și ea de istorie și legende -, „palatul alb” vrăjește trecătorii prin stilul neoclasic pe care îl pot recunoaște prin coloanele corintice, prin liniile parcă trasate matematic ale clădirii, prin ornamentația inspirată din arhitectura clădirile grecești ori romane ale Antichității.

Casa Bolta Rece – locul prieteniei dintre Eminescu și Creangă

În atmosfera nimbată de intelectualism și prietenie, aici au făcut iscusita zăbavă, dezbătând chestiuni de cultură, în general, și literatură în special, mulți junimiști. La Universitas Vinorum de la Bolta Rece unele personalități din cercul Junimiștilor, care lansaseră deviza “mâncarea-i fudulie, băutura temelie”, nu de puține ori au fost văzuți la “un sfat de vorbă”.

De numele Boltei Reci se leagă și multe întâlniri dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu, care, într-o încăpere mai retrasă, schimbau idei fără sfârșit, unul urmărindu-l și admirând-l pe celălalt cu adevărate sentimente frățești.

Însuși Eminescu mărturisea într-o scrisoare Veronicăi Micle: “Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaște că la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine, Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece într-o seară”.

Program Casa Bolta Rece:

Luni-Duminică 8:00-00:00

TEATRE din Iași de vizitat

Teatrul Național Vasile Alecsandri

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România.

Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul”

Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul”  este o instituție publică culturală, specializată în spectacole destinate publicului tânăr.

Ateneul din Iași

Ateneul din Iași (cunoscut si sub numele de Ateneul Tătărași) este un edificiu cultural situat în cartierul Tătărași al municipiului Iași. În 1920, pe terenul unei fostei fabrici de ciorapi, a fost construită după planurile arhitectului V. Mironescu o clădire care să adăpostească activitățile culturale desfășurate de Societatea „Ateneul Popular – teatru și cinematograf”, asociație creată în 1919.

UNIVERSITĂȚI din IAȘI de vizitat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fondată în 1879, este unul din cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din România.

Universitatea poartă numele lui Grigore T. Popa, om de știință cu renume internațional în domeniul neuro-endocrin și titular al catedrei de Anatomie Funcțională și Embriologie. Cercetările sale au dus la descoperirea sistemului port hipofizar.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau Universitatea din Iași (acronim: UAIC), este o universitate de stat din Iași și una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România. Fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite, Universitatea din Iași, așa cum s-a numit la început, este prima universitate modernă a României. Între 1860-1897 a avut sediul în Palatul Calimachi, astăzi aici este Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa.

BIBLIOTECI din Iași de vizitat

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Votată ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume, concurând cu altele precum cea de la Trinity College din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Biblioteca Naţională din Praga.

Program:

Luni-Vineri 09:00-20:00

Sâmbătă 08:30-15:30

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU)

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România.

Regăsim inestimabilele manuscrise, incunabule, cărți vechi și rare, unele purtând semnături ilustre (B.P. Hasdeu, M. Eminescu – care au fost și directori ai instituției, I. Creangă, Șt. Procopiu ș.a.), provin în principal din biblioteci mănăstirești (Sf. Sava, Doljești, Mitropolie) și particulare (Constantin Hurmuzachi, B.P. Hasdeu, Mihail Sturdza, L. Steege, V. Adamachi, Titu Maiorescu, Paul de Gore, Iorgu Iordan etc.), care au intrat în patrimoniul nostru conform legii, prin donații sau cumpărături.

Program BCU:

Marți-Vineri 08:30-20:00

CATEDRALE din Iași de vizitat

Catedrala Romano-Catolică

Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005 în municipiul Iași, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Ea se află situată pe Bd. Ștefan cel Mare nr. 26.

Catedrala Metropolitană

Actuala Catedrală mitropolitană este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) şi biserica Stratenia (sec. XVII).

BISERICI din Iași de vizitat

Biserica Sfântul Gheorghe

Biserica „Sf. Gheorghe” – Mitropolia Veche din Iași este o biserică ortodoxă din municipiul Iași, care a fost construită în perioada 1761-1769 de către mitropolitul Gavriil Callimachi pentru a servi drept catedrală mitropolitană. Acest lăcaș de cult este situat în centrul orașului Iași, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 16, în incinta ansamblului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc – cea mai veche clădire sfântă din Oraș

Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași este o biserică ortodoxă din municipiul Iași, construită de Ștefan cel Mare în perioada 1491-1492 și refăcută în anii 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație și aproximativ în forma sa inițială, înlăturându-se adaosurile ulterioare. Este situată în centrul orașului, pe Str. Anastasie Panu nr. 65, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Casa cu arcade (Casa Dosoftei).

Biserica Bărboi

Biserica Bărboi este o biserică creștin-ortodoxă din municipiul Iași, care a fost construită în anii 1841–1844, pe locul unei biserici construite de vornicul Ursu Bărboi în perioada 1613-1615. Biserica Bărboi a fost ridicată după planurile arhitectului grec Andrei Caridis, ajutat de meșterii Atanasie și Gheorghe, greci din Sisani. Biserica este situată în centrul orașului Iași.

Sinagoga Mare

Sinagoga Mare din Iași este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Iași, localizat pe Str. Sinagogilor nr. 1, în centrul orașului. Ea a fost construită în perioada 1657-1671, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României.

MĂNĂSTIRI de vizitat

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Monument inconfundabil, veche vatra a culturii şi spiritualităţii din Moldova şi nu numai, Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi este situată în centrul tradiţional al Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – fosta Uliţă Domnească – pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitropolitană, foarte aproape de Palatul Culturii.

Program de vizitare

9:30 – 12:00 şi 15:00 – 17:00

Slujbele în zilele de rând (cuprinzând cele şapte Laude şi Sfânta Liturghie) se desfăşoară între orele: 6:00 – 9:30 şi 17:00 – 19:30.

Duminică şi în zilele de sărbătoare, programul slujbelor se modifică astfel: 7:30 – 12:00 şi 17:00 – 19:30.

Mănăstirea Bărboi

Actualul edificiu a fost ridicat în anii 1841-1844, de arhitectul Andrei Karidis (ajutat de grecii Anastasie şi Gheorghe din Aparhia Sisanion), cu sprijnul financiar oferit de logofătul Dimtirie Sturdza şi de soţia sa Elencu. Numele bisericii provine însă de la un aşezământ mai vechi, ridicat pe acelaşi loc, în perioada 1613-1615, de marele vornic al Ţării de Jos, Ursu Bărboi, din neamul Sturdzeştilor.

Mănăstirea Golia

Mănăstirea Golia din Iași reprezintă o îmbinare între stilul baroc, renașterii italiene și cel bizantin. Ea a fost zidită de logofătul Ioan Golia, înainte de anul 1564, fiind refăcută de domnitorul Vasile Lupu și fiul său, între anii 1649-1660. Până la construirea Catedralei Mitropolitane din Iași în 1834, Mănăstirea Golia a fost cea mai mare biserică din Moldova.

Mănăstirea Cetățuia

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca (1665-1666, 1668-1672 și 1678-1683). Așezată pe un deal înalt din partea de sud a Iașului, de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Mănăstirea Frumoasa

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca (1665-1666, 1668-1672 și 1678-1683). Așezată pe un deal înalt din partea de sud a Iașului, de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme.

Mănăstirea Galata

Mănăstirea Galata din Iași este o mănăstire de maici, ctitorită la sfârșitul secolului al XVI-lea de către domnitorul Petru Șchiopul în partea de vest a orașului. Ea se află pe un platou de pe dealul Galata, putând fi observată cu ușurință din diferite locații ale Iașului.

CRAME din Iași de vizitat

Crama Cotnari

În portofoliul producătorului sunt următoarele game de vinuri: Anotimpurile Cotnari, Clasic, Cotnari, Etichetă galbenă, Selecții, Vin de spirit și Vinotecă. Plantația este formată din soiurile Grasă de Cotnari (510 ha), Tămâioasă românească (460 ha), Fetească albă (220 ha) și Frâncușă (210 ha).

Vinurile au fost premiate la diverse competiții interne și internaționale.

Program Crama Cotnari: Luni-Vineri 8:00-16:00

Podgoria Cotnari

Se caracterizează prin condiții specifice de climă, sol și relief, prin soiuri cultivate, prin metode de cultură și procedee de vinificare folosite, care, în ansamblu, duc la obținerea unor producții de struguri și vinuri cu însușiri asemănătoare.

Crama Bucium

Crama Bucium, adăpostită de una dintre cele șapte coline ale Iașiului, se află și pe lista locurilor potrivite pentru degustarea unui vin specific acestei zone. Deși istoria propriu-zisă a cramei începe la mijlocul secolului al XX-lea, vița-de-vie este prezentă pe aceste meleaguri încă din vremea domnitorului Ștefan cel Mare.

Program Crama Bucium: Marți-Vineri 8:30-17:30

Crama Gramma

Crama Gramma este locul unde a luat naștere vinul conversației. Totul a pornit cu moștenirea unei vii de lângă Iași, spre finalul secolului al XX-lea, de către familia Olteanu. După vreo șapte ani vine hotărârea de a pune bazele unei crame, lucru care a însemnat un proces complex și plin cu peripeții.

Program Crama Gramma: Luni-Vineri 8:00-16:00

Crama Hermeziu

Crama Hermeziu ocupă unul dintre locurile fruntașe în domeniul vinului din județul Iași.

Aparține de Domeniile Lungu, fiind o afacere de familie. Deși a fost înființată în anul 2006, povestea numelui cramei își are rădăcinile adânc înfipte în trecut. Undeva pe la începutul secolului al XIX-lea, basarabeanca Sofia Hermeziu se căsătorea cu Dinu Negruț. Ea moștenise un conac în satul Lunca Prutului (azi Hermeziu) în comuna Trifești, unde s-au și mutat.

Program Crama Hermeziu: Luni-Sâmbătă 10:00-18:00

După cum prea bine știm, omul este cel care sfințește locul. Obiectivele prezentate mai sus sunt dovada vie a celor care au lăsat ceva semnificativ în urma lor, a căror poveste merită dată mai departe, fiind, de ce nu, locuri în care fiecare dintre noi ne putem crea o proprie poveste.

BONUS

Bonus de la destinationiasi.ro o hartă a ce poți face /vedea la o oră de Iași, într-un weekend.

locuri de vizitat pe langa iasi
Distribuie articolul pe social media
admin-iasi
admin-iasi
Articles: 3

Cuprins

Cuprins