Obiective de vizitat într-un weekend în Iași

Totul a început cu “Hai să mai ieșim și noi din casă…”. Bine, bine, dar unde? Am început să facem research și cap de listă a fost orașul Iași. Zis și făcut, în 2 zile plecăm. Cazare, bagaje, cățel purcel. Ordine perfectă. Ne-am urcat în mașină. „Te rog să nu adormi“ zise el. „Da, da! Stai fără griji!“… M-am trezit fix când am intrat în Iași. Hehe. 

Cauți Cazare în Iași? We got you! Ai pe alese aici:

Booking.com

Sau vezi topul cu hoteluri sau pensiuni din Iași.

Locul unde s-a inaugurat prima universitate românească, primul teatru național, chiar și prima grădină botanică. Iașiul este o oază de liniște și cultură. 

Am lăsat geamantanele și am luat-o ușor la pas. 

Prima oprire

…este Palatul Culturii, evident. Gigantul din inima orașului. De la depărtare, părea să atingă cerul. Cu cât ne apropiam mai mult de edificiu mă simțeam ca într-o poveste; plutea deasupra mea un sentiment de regalitate, mai ceva ca-n filmele Disney. 

Palatul Culturii Iasi by BEV
Palatul Culturii Iasi by BEV

Grădina Palas este de-a dreptul amețitoare (a fost cea mai mare investiție privată din România pentru un spațiu destinat publicului larg). Au păstrat elemente de pe vremea amenajărilor făcute de Vasile Lupu și au completat peisajul cu fântâni arteziene și spații largi de promenadă.

Ajungem în Piața Unirii sau inima orașului. Ne așezăm la o măsuță cochetă dintr-o cafenea, măsurând din priviri fiecare trecător. Este un spectacol. Fiecare-și poartă cu mândrie haina presărată de fulgi de zăpadă. Din când în când mai vezi câte un copil care sare-n sus și-n jos, aruncă cu bulgări. Le poți citi fericirea în privire. După ce ne-am tras puțin sufletul am pornit spre următoarea locație de pe listă.

Pe dealul Copou, în partea de nord a orașului, se află vestita Grădină Botanică. Are peste 10.000 de specii de plante, atât native cât și exotice, o colecție impresionantă de flori (unele pe cale de dispariție). Ce să mai… Paradis pentru orice iubitor de natură. În grădină există poteci și alei, care te acompaniază pe tot parcursul plimbării tale. Grădina Botanică este super-mega bine organizată pe sectoare și categorii. Poți face cercetare, te poți relaxa, poți combina utilul cu plăcutul. Găzduiește, de asemenea, diferite evenimente și organizează activități. Dacă vrei să scapi puțin de haosul urban, Grădina Botanică din Iași este locul potrivit. Trust me!

Ne îndreptăm spre localul preferat de legendarii Creangă și Eminescu – Bolta Rece, simbol și loc de referință pentru Iași.  Cei doi stăteau și făceau schimb de idei până la răsărit. Noi nu prea a făcut schimb de idei. Ne era atât de foame încât nu mai vedeam bine. Mâncarea a venit foarte repede și a fost delicioasă! Ciorba de perișoare a fost una dintre cele mai bune pe care le-am gustat vreodată. Gata, hai la plimbare!

Am luat-o la pas pe străzile înguste ale Copoului. Case aristocratice, vile elegante. Eram, din nou, în cel mai tare film de epocă. Am aflat despre Casa Dosoftei că este una dintre cele mai vechi case din oraș.

Tot Copoul găzduiește prestigioasa Universitate “Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate românească. Până și aerul are iz de intelectual. 

Teatre, librării, restaurante. Totul în jurul nostru este boem. Și diversificat! Găsești orice fel de bucătărie; fie ea tradițională sau internațională. Acest loc este un fel de fereastră deschisă către trecut, te face să simți și să guști bucățele din ceea ce a existat. 

Apropo, știați că prima carte tipărită din Moldova a apărut în Iași în 1643? Long time ago. 

Iașiul este un melanj fascinant de istorie, inovație, cultură. Este un refugiu pentru iubitorii de frumos și de povești trecute. Fiecare colțișor dezvăluie o comoară și tare bine este să o găsești. 

Reprezintă o întâlnire armonioasă între trecut și prezent. Te invită la o călătorie care transcende timpul, păstrând farmecul. 

Faci un pas și ești teleportat în alta lume. DIVIN! 

Cam atât pentru astăzi, ne întoarcem la hotel unde ne așteaptă niște halate albe imaculate și o cadă din povești. Să nu mai zic de peisajul pe care îl vedem de pe balcon. O să fiu o prințesă pe bune! Room service-ul am înțeles că este excelent așa că nu voi rata ocazia să-l încerc. Vă țin la curent zilele viitoare. 

Hei, Iași! Mulțumesc pentru amintiri… Chiar și pentru julitura cu care m-am ales în urma micuțului accident din Grădina Botanică (am plonjat pe scări). Vin să te revăd curând, să nu te schimbi până atunci! Iau cu mine bucățele din acest loc minunat; bucățele pe care promit să le prețuiesc și să le pun la loc de cinste în sertarul cu memorii. 

P.S.: Dacă ai mai mult de weekend și te interesează să vizitezi mai multe, poți citi articolul cu toate obiectivele turistice din Iași.

Distribuie articolul pe social media