Iași, orașul celor 7 coline

Scurt istoric al Iașiului

Iași este un oraș  cultural și al doilea ca mărime din România, un oraș plin de atracții turistice de mare valoare, iar istoria sa este fascinantă, ținând cont că a fost capitala Moldovei între anii 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862, dar și capitala Regatului României între anii 1916-1918.

Pentru a descoperi toate secretele orașului, te invit să o iei la pas pe străzile încărcate de istorie și farmec: Strada Lăpușneanu, Bulevardul Ștefan cel Mare ori strada Cuza Vodă. Dacă ajungi în inima orașului, chiar unde se întâlnesc aceste artere, vei păși în Piața Unirii, pe locul unde s-a născut România în pași de Hora Unirii a lui Vasile Alecsandri. Zona centrală abundă de clădiri somptuoase, care atestă măreția orașului: Hotelul Traian, Palatul Braunstein, Muzeul Unirii, Teatrul Național care încântă spectatorii de mai bine de două secole.

Dealurile Iașiului

Totuși de ce Iașiul este cunoscut drept orașul celor 7 coline?

Acest oraș se întinde pe  7 dealuri: Dealul Cetățuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Șorogari, Dealul Bucium și Dealul Repedea. Pe fiecare dintre acestea se afla cel puțin un monument sau un edificiu religios care le poartă numele.

Astfel celebra Grădină Botanică din Iași se afla pe Dealul Copou. Tot aici este și una din cele mai bune universități din țară: Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Dealul Breazu găzduiește Biserica Nașterea Maicii Domnului, Mănăstirea Bucium se află pe dealul cu aceeași denumire, Dealul Cetățuia este populat de Mănăstirile Cetățuia si Hlincea. În Galata există o mănăstire cu același nume, Rezervația Repedea se situează pe Delul Repedea, iar Situl arheologic de la Ivănești este pe Dealul Sorogari. Pe lângă frumusețile naturale și monumente celebre, Iașiul a fost și va ramane unul din cele mai bune centre universitare din țară. Este unul din cele mai dezvoltate și bogate orașe din regiunea Moldova a României.

Alte orașe care au fost construite pe 7 coline

Multe orașe din lume împărtășesc trăsătura distinctivă de a fi construite pe șapte coline, fiecare cu propria sa istorie și simbolistică. Roma, desemnată adesea ca „Orașul celor Șapte Coline”, este renumită pentru relieful său ondulat care a jucat un rol cheie în evoluția sa istorică și culturală. Lisabona, cu străzile sale pavate și ascensoarele încântătoare, este și ea așezată pe șapte înălțimi, oferind vederi panoramice asupra orașului și al râului Tagus. În Statele Unite, San Francisco este cunoscut pentru colinele sale, inclusiv celebrele Nob Hill și Twin Peaks, care îi conferă orașului un peisaj urban unic și provocări arhitecturale. Aceste orașe, alături de Iași și multe altele, își leagă identitatea de aceste caracteristici geografice, devenind simboluri ale rezilienței și adaptabilității umane în fața terenurilor accidentate. O altă listă cu orașe care au fost construite pe 7 coline o poți găsi aici.

Arhitectura Iașiului

1. Palatul Culturii este un simbol al orașului Iași, construit între anii 1906-1925, pe locul fostei Curți Domnești medievale, înca din anul 1955 având rol cultural. Palatul a fost ridicat în stil neogotic, romantic și neobaroc, cu elemente heraldice în exterior. Clădirea este una grandioasă și are un număr de 298 de camere. Intrarea în palat se face printr-un turn donjon de 55 de metri înălțime, cu creneluri și firide, deasupra acesteia se află o acvilă cu aripile desfăcute. În fiecare oră, orologiul din turnul Palatului Culturii cântă „Hora Unirii”. Chiar în fața intrării se află statuia lui Ștefan cel Mare.

2. Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost declarată în 2015 una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii care este actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi, Aceasta are o lungime de circa 55 de metri, are arcade de factură barocă, susţinute de pilaştri de marmură roşie, decoraţiuni şi inserţii aurite. Biblioteca deţine aproape un milion de volume.

3. Muzeul Memorial  „Ion Creangă” din Iași

Bojdeuca lui Creangă din Iaşi este casa în care a locuit marele scriitor între anii 1872 şi 1889. Deși nou renovată, bojdeuca păstrează atmosfera de sfârşit de secol al XIX-lea, cu toate obiectele de mobilier şi de decor specifice. În această căsuţă de numai două camere şi un antreu, din actualul cartier Ţicău, transformată în muzeu memorial în 1918, a fost şi Eminescu,  locuind împreună o vreme.

4. Parcul Copou din Iași şi Teiul lui Mihai Eminescu

Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iaşi, întinzându-se pe o suprafaţă de zece hectare pe dealul Copoului, parc care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amenajat sub domnia lui Mihail Sturza. Celebritatea parcului este atribuită Teiului lui Eminescu, care are o vârstă de aproximativ 540 de ani, la umbra căruia poetul se odihnea sau îşi găsea inspiraţia pe vremea când locuia în Iași. Paltinii, castanii, salcâmii, frasinii şi teii,  conferă ansamblului aspectul unei păduri. În parc se află şi un muzeu dedicat poetului, inaugurat cu ocazia centenarului morţii acestuia, la 15 iunie 1989, precum şi Casa de Cultură “Mihai Ursachi”.

5. Catedrala Mitropolitană din Iași (Mitropolia Moldovei și a Bucovinei)

Catedrala Mitropolitană din Iași este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Catedrala este o construcţie din secolul al XIX-lea, ridicată pe locul unde temeliilor a două biserici mai vechi, iar stilul arhitectonic poartă amprenta Renașterii italiene. Catedrala  a fost sfințită  la 23 aprilie 1887. Pictura interioară a fost realizată în cea mai mare parte de Gheorghe Tătărescu.

6. Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” reprezintă o biserică romano-catolică construită între 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală, înălţată chiar în incinta Episcopiei Catolice. Biserica circulară, având 24 de ogive. În vârful edificiului, în partea centrală a cupolei, se află o cruce înaltă de 10 m, iar înălţimea până la baza crucii este de 26 de metri. Tot în număr de 24 sunt şi becurile coroanei exterioare a candelabrului, având în centru monograma lui Isus, dar şi razele cupolei care îmbrăţişează întreaga încăpere. Masa din faţa altarului are forma unui peşte, simbolul străvechi de recunoaştere al primilor creştini.

Educația și Academia

Iașul este un oraș al educației, cu o mulțime de unități de învățământ superior disponibile pentru studenți dintre care să aleagă. O listă a acestor universități pe puteți găsi accesând acest link.

Viața culturală: Teatre, muzee și evenimente

Orașul celor 7 coline din România a fost și rămâne activ în viața culturală a ieșenilor. Teatrele și nenumăratele muzee din oraș dovedesc acest lucru. Iată câteva dintre acestea:

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași înființat în 1840 este cel mai vechi teatrul național din România.În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea de pe Copou este distrusă. Demersurile pentru construirea noului edificiu au durat până în 1894 când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării,[1] între anii 1894 și 1896. La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost înființat la data de 4 februarie 1834, din inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac și Gheorghe Asachi. Muzeul păstrează în colecțiile sale piese donate la începutul secolului al XIX-lea de către mitropolitul Veniamin Costachi (o colecție de oase de mamut și rinocer păros), domnitorul Mihail Sturdza (elefantul indian Gaba, achiziționat contra sumei de 135 de galbeni), Iacob Cihac, aga Alecu Balș, Gheorghe Asachi și alții.

Iași este un oraș plin de evenimente culturale care se desfășoară simultan. Pentru cei interesați puteți vedea programul zilnic a tuturor manifestărilor culturale la acest link.

Personalități marcante ale Iașului

Dintre toate personalitățile născute la Iași țin să îi amintesc pe: Emil Racoviță -considerat fondatorul biospeologiei, Spiru Haret – matematician, astronom și pedagog – și Iosif Sava, muzicolog. O listă mai aprofundată o găsiți la acest link.

Iasiul modern: Dezvoltare urbană și tehnologică

Primăria municipiului îsi propune ca până în 2030 un număr destul de mare de edificii(licee, grădinițe, săli de sport, muzee etc.) să fie reabilitate, extinse, modernizate sau construite. “Aceste obiective strategice au în vedere dezvoltarea unui Iaşi conceput ca un pol urban sustenabil, tehnologizat, locuibil, de atracţie, interconectat şi bine guvernat.” transmite Primăria Iași.

Tradiții și obiceiuri locale

Ajuns la a 55-a ediție, Festivalul Datini și Obiceiuri de Iarnă, poate fi considerat o tradiție a orașului.

Festivalul Folcloric “Trandafir de la Moldova”. Anul acesta a avut loc a 54-a ediție. Obiceiurile locale înfloresc in Iași, dar vor trebuie descoperite personal pentru a simți adevăratul farmec al acestora.

Turismul în Iași

Localitatea nu este cunoscută numai pentru centrele culturale și universitare, dar si pentru obiectivele turistice. Tipurile de turism ce pot fi practicate în oraș sunt turismul ecleziastic, cultural, sportiv, muzeistic și etnografic. Topul obiectivelor de vizitat în Iași îl găsiți la acest link.

Distribuie articolul pe social media
Antonia
Antonia

Povestitoare pasionată de ceea ce face. Dorința de a învăța pe cineva un lucru folositor mă conduce să încerc lucruri noi pentru a dobândi cele mai bune skill-uri în viață. Momentan la început de drum în ale scrisului.

Articles: 5